Social Icons

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κάλυψη στον υπουργό Παιδείας ύστερα από την απειλή παραίτησης


Την κάλυψη του πρωθυπουργού έλαβε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Οι δύο άνδρες είχαν πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συμφώνησαν ότι η εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ πρέπει να προχωρήσει και παράλληλα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτήσεων.

Κάλυψη στον υπουργό Παιδείας ύστερα από την απειλή παραίτησης
Νωρίτερα κάλυψη στον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη ο οποίος χθες αποσυνέδεσε, μόνο για το 2012, την χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης προσέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής που απέδωσε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, την συγκεκριμένη εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαμπινιώτης προανήγγειλε χθες αλλαγές στα σημεία του νόμου-πλαίσιο που παρατηρούνται δυσλειτουργίες προκαλώντας την ενόχληση της προκατόχου του, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία υπενθύμισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής.
Σήμερα στον κ. Μπαμπινιώτη επιτέθηκε και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας «τραγικό λάθος» και μήνυμα «υπέρ της άρνησης της νομιμότητας» την σχεδιαζόμενη «αναστολή», όπως λέει, «του εξυγιαντικού νόμου για τα ΑΕΙ», ζητώντας από τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και τον πρωθυπουργό να παρέμβουν.


Κάλυψη στον υπουργό Παιδείας ύστερα από την απειλή παραίτησης
Σε δήλωσή του, ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτηρίζει ουσιαστικά μη εφαρμοζόμενο τον ψηφισθέντα νόμο, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές για το ζήτημα της χρηματοδότησης και άφησε αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής του, λέγοντας: «Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια».

Η δήλωση του Κωσταντίνου Μητσοτάκη:
«Το πρώτο πρόβλημα της Ελλάδος σήμερα δεν είναι το οικονομικό. Είναι η κατάλυση του κράτους και η αδίστακτη, από πολλές πλευρές, αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτό και μόνο καθιστά οποιαδήποτε προσπάθεια για οικονομική εξυγίανση μάταιη. Κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς, οργανωμένες ομάδες πολιτών, αμφισβητούν την ισχύ των νόμων, με τους οποίους δεν συμφωνούν, το κράτος υποχωρεί και τελικά μαχητικές και οργανωμένες μειοψηφίες επιβάλλουν τη θέλησή τους στην πλειοψηφία. Αυτό όμως στην ουσία είναι κατάλυση της δημοκρατίας. Είναι φασισμός.
Η υποχώρηση που ετοιμάζει ο νέος υπουργός Παιδείας και η αναστολή της ισχύος του εξυγιαντικού νόμου που, επιτέλους, με καθυστέρηση πολλών ετών, ψήφισε η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι μόνο ένα τραγικό λάθος που γυρίζει την παιδεία χρόνια πίσω. Είναι και ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό το μήνυμα εκπέμπεται στις παραμονές των εκλογών, που επιτέλους, ο κυρίαρχος λαός θα εκφράσει τη θέλησή του και θα εκλέξει τη νέα Βουλή.
Θέλω να ελπίζω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και ο πρωθυπουργός, έστω την ύστατη ώρα, θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους και θα πράξουν το σωστό».
Η δήλωση του υπουργού Παιδείας, καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη:

Ο σημερινός Υπουργός Παιδείας, σε σχέση με τα ΑΕΙ, καλείται να αντιμετωπίσει μια έκρυθμη κατάσταση, κατά την οποία σε κανένα από τα είκοσι τέσσερα (24) πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει εκλεγεί το προβλεπόμενο Συμβούλιο Διοίκησης. Μόνο σε επτά (7) από τα δεκαέξι (16) ΤΕΙ έχει εκλεγεί Συμβούλιο. Τελικά, τα ΑΕΙ φαίνονται να οδηγούνται σε αδιέξοδο και ένας νόμος που έχει ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το 2011 στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Έχω ανοίξει έναν νέο διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές με αδιαπραγμάτευτη βάση την εφαρμογή του νόμου, πράγμα που δεν αμφισβητούν και οι πανεπιστημιακές αρχές, με ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν για την εφαρμογή του στην πράξη. Ένας τέτοιος διάλογος όμως για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ας σημειωθεί ότι ήδη έχουν δοθεί με υπουργικές αποφάσεις (κατά «παρέκκλιση» του νέου νόμου μέχρι την 6η Μαρτίου 2012) τρία δωδεκατημόρια, δηλ. 24% του προϋπολογισμού. Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι χώροι πνευματικής και επιστημονικής εργασίας ξέρουν καλά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία όποιας μορφής κι απ' όπου κι αν προέρχεται.

Η νέα Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα. Ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακές αρχές, αν τις εμπιστευθούμε, αν διαλεχθούμε μαζί τους και δι' αυτών με την πανεπιστημιακή κοινότητα μπορούν να επωμισθούν τις ευθύνες που τους ανήκουν για την εφαρμογή τού πανεπιστημιακού νόμου.

Ο σημερινός Υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.
Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative