Social Icons

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων επικοινωνούν οι Τράπεζες


Τηλεφώνημα από την τράπεζά τους δέχθηκαν σήμερα το πρωί χιλιάδες πολίτες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Σκοπός του τηλεφωνήματος ήταν να ενημερωθούν τα φυσικά πρόσωπα- κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων ότι οφείλουν να απαντήσουν για το εάν θα συμμετάσχουν στο κούρεμα των τίτλων που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, μεγάλη τράπεζα κάλεσε σήμερα το πρωί πελάτες της που έχουν στην κατοχή τους πενταετή και δεκαετή ομόλογα ονομαστικής αξίας ακόμη και 40.000 ευρώ, να προσέλθουν έως την ερχόμενη Πέμπτη σε κατάστημά της προκειμένου να δηλώσουν αν προτίθενται να συμμετάσχουν στο PSI.

Μάλιστα, έδωσαν τρεις επιλογές στους πελάτες τους: Πρώτον, να δηλώσουν συμμετοχή στο PSI. Δεύτερον, να δηλώσουν άρνηση συμμετοχής στο PSI και τρίτον, να αγνοήσουν την ειδοποίηση και να μην κάνουν τίποτα.

Ωστόσο, τα τηλεφωνήματα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους μικροεπενδυτές κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι τράπεζες δεν τους ενημερώνουν για τις πιθανές συνέπειες κάθε μιας από τις παραπάνω επιλογές.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, στο PSI θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά και τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια θα υπάρξει ένας μηχανισμός αποζημίωσης ορισμένων ομάδων και κατηγοριών ομολογιούχων.

Για παράδειγμα, έχει διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε αποταμιευτές και επενδυτές - κερδοσκόπους, με τους δεύτερους να μην αποζημιώνονται. Κριτήριο για τον διαχωρισμό θα οριστεί το εάν το ομόλογο αγοράστηκε στη πρωτογενή ή την δευτερογενή αγορά, καθώς και η τιμή στην οποία αγοράστηκε.

Έτσι, θα αποζημιωθούν ομολογιούχοι που απέκτησαν τους τίτλους κατά την διάθεσή τους από το ελληνικό δημόσιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αποζημιωθούν φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν τα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλή τιμή, π.χ. Στο 40% της ονομαστικής αξίας, επειδή το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι επιχείρησαν να κερδοσκοπήσουν εισπράττοντας στην λήξη του ομολόγου το 100% της αξίας του.


Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative