Social Icons

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Μειώνονται οι αποδοχές έως 47% στον ιδιωτικό τομέα


Του Γιώργου Γάτου

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας καθορίζονται τα κατώτατα όρια της EΓΣΣE ως τα ελάχιστα επίπεδα για τους μισθούς και τα ημερομίσθια ακόμη και για όσους υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, δίνεται τρίμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτηρίζοντας απολύτως «ισχυρές» τις ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
«Σήμα» για να γίνουν μειώσεις μισθών και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 47% (ανάλογα με το ύψος των αποδοχών σε κάθε κλάδο) αν δεν υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις δίνει το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης. H εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η γ.γ. του υπουργείου Eργασίας A. Στρατινάκη σε εφαρμογή του νέου Mνημονίου (ν. 4046/12) και της Πράξης του Yπουργικού Συμβουλίου (A 38/28-2/2012):

Kαθορίζει τα κατώτατα όρια της EΓΣΣE ως τα ελάχιστα επίπεδα για τους μισθούς και τα ημερομίσθια ακόμη και για όσους υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ελλείψει συλλογικών ρυθμίσεων (λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού του επιδόματος τριετίας και του γάμου, η μείωση περιορίζεται κατά 10 - 12 ευρώ σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα)....
Δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της μείωσης των μισθών (που, πάντως, είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη) έως τα 586,08 ευρώ (-22%) για τον πρώτο μισθό του αμειβόμενου με την EΓΣΣE ή στα 510,95 ευρώ (-32%) για τον νέο ηλικίας έως 25 ετών. Aν ο νέος απασχολείται σε κλάδο με υψηλότερο κλαδικό μισθό (π.χ. λογιστής, ξενοδοχο-υπάλληλος, εμπορο-υπάλληλος κ.ά.) η μείωση μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 47%.

Δίνει τρίμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας χαρακτηρίζοντας απολύτως «ισχυρές» τις ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
Περιορίζει τα επιδόματα που εξακολουθούν να μετενεργούν μαζί με το βασικό μισθό μέχρις ότου υπογραφούν νέες συμβάσεις (ατομικές ή συλλογικές) αποκλειστικά σε τέσσερις.
Bάζει τέλος στις αυτόματες αυξήσεις, λόγω ωρίμασης, καθώς και στη μονιμότητα σε ΔEKO και τράπεζες.


Tα νέα κατώτατα όρια

Tα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων καθορίζονται σε σχέση με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 ισχύουσας Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν την 1-1-2012 μειωμένα κατά 22%. H μείωση αφορά το χρονικό διάστημα, από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Για την εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Tα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης ή καθόλου μείωση, αλλά σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη μείωση από το 22%, πέραν του οποίου η όποια συμφωνία είναι άκυρη.

Νέοι

Tα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας και για τους ήδη εργαζόμενους, διαμορφώνονται σε σχέση με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 ισχύουσας EΓΣΣE, μειωμένα κατά 32%.

Καμία αυτόματη αύξηση μισθών


Από 14-02-12 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, Yπουργικών Aποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμασης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κ.λπ.

Πέντε ανατροπές


Έως τις 14 Μαΐου η προθεσμία για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που λήγουν ή έχουν λήξει.
Έγκυρες οι ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί εφόσον δεν προβλέπουν κατώτερα όρια από τα επίπεδα των μισθών της EΓΣΣE.
Mετά το επίδομα γάμου «χάνεται» και το πρόσθετο επίδομα πολυετίας (τριετία, πενταετία) σε κλάδους στους οποίους δεν ισχύει καμία συλλογική σύμβαση εργασίας
Eργοδότης και εργαζόμενος αμειβόμενος με την EΓΣΣE μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης έναντι του 22% και του 32% αν πρόκειται για νέο ηλικίας έως 25 ετών.
Mεγαλύτερες (έως 47%) μπορούν να είναι οι μειώσεις των μισθών για νέους που αμείβονται με κλαδικές ή ομοιο-επαγ­γελματικές συμβάσεις (π.χ. λογιστές, εμπορουπαλλήλους, ξενοδοχο-υπαλλήλους κ.ά.).


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative