Social Icons

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Για τα 102 χρόνια από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ


Φωτ. αρχείου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει την αγωνιζόμενη αγροτιά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 102 χρόνων από την ηρωική εξέγερση των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, ενάντια στους καταπιεστές και εκμεταλλευτές τους, εξέγερση σταθμό στην ιστορία του αγροτικού κινήματος. Δεν ήταν υπόθεση λίγων ημερών ή και μηνών οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες, συγκρούσεις τότε με την κρατική καταστολή, αστυνομία και στρατό, που είχαν και νεκρούς αγρότες αλλά και εργάτες που ενεργά συμμετείχαν. Κράτησε μερικά χρόνια, γιατί το αστικό κράτος διατηρούσε το φυσικό καταναγκασμό στο θεσσαλικό κάμπο, έστηνε προβοκάτσιες και αγροτοδικεία, ασκούσε τρομοκρατία και βία, γιατί η αστική τάξη είχε συμμαχήσει με τους γαιοκτήμονες.

Αυτός, όπως και κάθε λαϊκός αγώνας δεν πήγε χαμένος. Προστέθηκε στη λαϊκή αγωνιστική παρακαταθήκη, αναγκαία στις σημερινές συνθήκες της νέας μεγάλης αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των διακρατικών συμμαχιών του. Ταυτόχρονα δείχνει την αναγκαιότητα, οι σημερινοί αγροτικοί αγώνες να συγκλίνουν με τους εργατικούς στην ταξική πάλη με στόχο το οριστικό τέλος στο εκμεταλλευτικό σύστημα της φτώχειας, της απόγνωσης και της πείνας. Δηλαδή αποφασιστικά να γίνει το μεγάλο βήμα μπροστά για εξεγέρσεις με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία. Γιατί σήμερα ένα πραγματικά δίλημμα υπάρχει για το λαό: ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ή νέα εξαθλίωση.
Το καπιταλιστικό σύστημα έχει σαπίσει και ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Μετά το «κούρεμα» του PSI χειρότερες μέρες ετοιμάζει και στα θύματα θα προστεθεί η μικρή και μεγάλο μέρος της μεσαίας αγροτιάς.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής που υπόσχονται παλιά και νέα αστικά πολιτικά κόμματα, δεν αποτελεί απάντηση στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τις ανάγκες του λαού. Στηρίζεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε επέκταση και εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, σε νέα εκτόπιση αγροτοπαραγωγών, κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων των μεγαλοαγροτών. Αυτή είναι η κατεύθυνση της ΚΑΠ 2014-2020, με εργαλεία τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων, που το μεγαλύτερο ποσοστό τους θα συγκεντρώνεται σε αυτούς που διαθέτουν μεγάλο κλήρο γης.

Είναι ήδη γεγονός η κυριαρχία των μονοπωλίων στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην εμπορία των τροφίμων που εντείνεται με την άγρια, αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας.
Το ΚΚΕ πριν 31 χρόνια προειδοποίησε το λαό και ειδικά την αγροτιά, ότι η ΕΟΚ των μονοπωλίων και στη συνέχεια η σημερινή ΕΕ θα είχε ως συνέπεια την καταστροφή εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων με την εφαρμογή της ΚΑΠ. Τότε εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό όχι μόνο τα δυο αστικά κόμματα που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση, αλλά και κόμματα του ευρωμονόδρομου με αριστερό αυτοπροσδιορισμό.
Σήμερα ο καθένας μπορεί να κρίνει ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος τον κορόιδευε. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίων αγροτών αν και υποτάχθηκαν, ακολουθώντας τους ευρωκοινοτικούς κανονισμούς, τις ποσοστώσεις, τις απαγορεύσεις κλπ., τελικά καταστράφηκαν χωρίς προοπτική άλλης σταθερής εργασίας. Χιλιάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων θάφτηκαν επιδοτούμενοι, καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν για να αντικατασταθούν με δήθεν νέες, πιο σύγχρονες, χωρίς προοπτική, η κτηνοτροφία συρρικνώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα παρά την ανάπτυξη των τεχνικών μέσων, άλλοι κλάδοι συρρικνώθηκαν, όπως η Βιομηχανία ζάχαρης, η καπνοκαλλιέργεια, τα ξηραντήρια κ.ά.

Επιβεβαιώθηκε και δικαιώθηκε η πολιτική θέση του ΚΚΕ ότι η ΕΕ δε θα έφερνε σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας προς τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της ΕΟΚ-ΕΕ, κυρίως δεν θα έφερνε σύγκλιση των εισοδημάτων της λαϊκής οικογένειας προς τα αντίστοιχα της ΕΕ. Επιβεβαιώθηκε ότι δεν ήταν μονόδρομος η ΕΕ, η Ευρωζώνη, τη συνοχή και την πορεία της οποίας αμφισβητούν σήμερα ακόμα και αστικές δυνάμεις. Επιβεβαιώθηκε ότι ο πυρήνας των λαϊκών προβλημάτων βρίσκεται στον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Σε αυτό περικλείεται μια μεγάλη κοινωνική αντίφαση: ο ολοένα και πιο διευρυμένος κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας και η ολοένα μεγαλύτερη συγκέντρωση των προϊόντων της σε λίγα χέρια. Αυτό σημαίνει μονοπώλια στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τράπεζες που όλα μαζί στραγγαλίζουν τον αγρότη αυτοαπασχολούμενο, που του πουλούν τα αγροτικά εφόδια πανάκριβα και απαιτούν άμεση πληρωμή, που τον εκβιάζουν οι εμποροβιομήχανοι για να αγοράσουν σχεδόν τσάμπα την παραγωγή του ενώ τον πληρώνουν μετά από 10 μήνες. Αυτό σημαίνει κράτος των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, δηλαδή ότι οι αυτοδύναμες ή συνεργαζομένων κομμάτων κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «χαρατσώνουν» τον αυτοαπασχολούμενο αγρότη με αυξημένες εισφορές για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, με ταυτόχρονες μειώσεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με χαράτσια στις γεωτρήσεις, την ενέργεια, το νερό, συνεχείς φοροεπιδρομές.

Αγρότισσα, αγρότη
Το ΚΚΕ έγκαιρα σου είπε την αλήθεια για την ΕΕ, την ΚΑΠ, την κρίση, τα μνημόνια, τη χρεοκοπία του λαϊκού οικογενειακού εισοδήματος.
Δεν έχεις άλλο δρόμο από τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στους κοινούς εκμεταλλευτές σου.
Δείξε εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ και για τη γραμμή αντίστασης τώρα, και για την αντεπίθεση, την προοπτική. Στήριξε με την ψήφο σου στις βουλευτικές εκλογές το ΚΚΕ, πάρε μέρος στους αγώνες με την ΠΑΣΥ, μαζί με τους μισθωτούς στο ΠΑΜΕ.

Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ δεν είναι εύκολος, έχει θυσίες, που όμως πιάνουν τόπο. Αυτό διδάσκει και το Κιλελέρ. Έχουμε ως χώρα όλες τις προϋποθέσεις - εδαφικές, κλιματολογικές, τεχνικές και επιστημονικές - κυρίως το εργατικό δυναμικό για να παράγουμε σχεδόν όλα τα τρόφιμα και αλιεύματα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας, όπως και πρώτες ύλες για την μεταποίηση.
Αυτές οι προϋποθέσεις σκοντάφτουν στην καπιταλιστική ιδιοκτησία, στο κίνητρο του κέρδους, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην ΕΕ. Προϋποθέτουν τη ρήξη, αποδέσμευση, την κοινωνικοποίηση της γης, της συγκεντρωμένης αγροτικής παραγωγής, των βιομηχανικών - εμπορικών μονοπωλίων, των τραπεζών.
Ειδικότερα προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, φυτικού και ζωικού γενετικού υλικού, ζωοτροφών, ενέργειας, μηχανημάτων κ.ά.) και διατροφικών προϊόντων, την ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό έλεγχο για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών, που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού.

Αυτή η οικονομία είναι ρεαλιστική γιατί συμφέρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες. Εμποδίζεται από την εξουσία του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Με αυτήν πρέπει να αναμετρηθούμε, να διαμορφώσουμε το λαϊκό ποτάμι που θα την ανατρέψει. Η δύναμη του λαού είναι η θέλησή του, και η θέλησή του καθορίζεται από τη συνείδησή του.
Καμιά κίνηση χωρίς την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων δεν μπορεί να καταργήσει το μεγάλο καπιταλιστικό εμπόριο. Όσο και αν φαίνεται ως άμεση απάντηση στα οξυμένα προβλήματα σε συνθήκες κρίσης, π.χ. να πουληθούν συσσωρευμένα σε αποθήκες εμπορεύματα, στιγμιαία να σπάσουν οι τιμές των καρτέλ, δεν μπορούν να δώσουν μόνιμη, οριστική λύση ούτε για τον αγρότη ούτε για τις λαϊκές μάζες - καταναλωτές. Τέτοια φαινόμενα αναδεικνύουν τις αδυναμίες του συστήματος, τις δυνατότητες οι ρωγμές να γίνουν σημεία για να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ο βιοπαλαιστής αγρότης και η αγρότισσα δεν πρέπει να φοβάται την κοινωνικοποίηση της γης και των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τη συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών, που θα ενοποιούν τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική. Αυτός ο συνεταιρισμός καμιά σχέση δεν έχει με τους σημερινούς συνεταιρισμούς ή με νέους που θα υποτάσσονται στο μεγάλο κεφάλαιο, στα μονοπώλια. Μόνο οι κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησης και άμεσης διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση, τη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων μέσω κρατικού φορέα.
Μόνο με την κοινωνικοποιημένη μεγάλη παραγωγή, το κρατικό εμπόριο, τη συνδεδεμένη συνεταιριστική παραγωγή μπορεί ο αγροτοπαραγωγός να προστατευθεί από τις καταστροφές, από τις σκληρές συνθήκες της δουλειάς στην ύπαιθρο, να αποκτήσουν μορφωτική - πολιτιστική ζωντάνια τα χωριά, υποδομές σε δημόσια Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα, να ανέβει το βιοτικό επίπεδο της αγροτικής οικογένειας.

Αγρότη, αγρότισσα
Με αυτό το περιεχόμενο πάλης τιμάμε και το συλλαλητήριο για τα 102 χρόνια από το Κιλελέρ, καλούμε την αγροτιά να δυναμώσει τη συμμαχία της με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, να πάρει μέρος στα συλλαλητήρια του ΚΚΕ την Τρίτη 20 Μάρτη, ενάντια στην επικύρωση από τη Βουλή των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων.


ΑΘΗΝΑ 16/3/2012
H ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative