Social Icons

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η ΣΤΑΝΗ ΤΩΝ ΜΠΟΥΡΧΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΥΛΙΔΑΣ




Το 1928 οι αδελφοί Μπουρχαίοι Κωσταντής Χρήστος και Βαγγελάκος ,οι άλλοι δύο Σταύρος και Παναγιώτης είχαν χαθεί στην εκστρατεία της Μ.Ασίας, έφυγαν από την περιοχή του Αχινού όπου και ξεχειμώνιαζαν και εγκαταστάθηκαν με ενοικιοστάσιο, σε ένα κτήμα ιδιοκτησίας του Δήμου Στυλίδας στη θέση Κληματάκι.
Δίπλα υπήρχε το βακούφικο κτήμα της Μονής του Αγιώργη το οποίο ήταν υπό την υψηλή εποπτεία της Μονής Αγάθωνος. Το ενοικίασαν και αυτό για να βόσκουν τα κοπάδια τους.
Το 1950-51 όλο το κτήμα, 2000 στρέμματα περίπου, τους παραχωρήθηκε εξ' απαλλοτριώσεως από το κράτος. Το βακούφικο έμεινε 80 στρέμματα. Βόρεια συνορεύει με τη Σαπουνά, ανατολικά με το Άνυδρο, νότια και δυτικά το Σαπνόρεμα, το χωρίζει από τα κτήματα της Νεράιδας. Εκεί λοιπόν οι παππούδες μου, στη ράχη απέναντι από το Μοναστήρι έστησαν τα ορθά καλοφτιαγμένα κονάκια τους ,τα δίπλα κονάκια τα παλαμισμένα μέσα έξω και στο εσωτερικό ασβεστωμένα ενίοτε, και τα φωτογώνια, με τη γωνιά στη μέση για το γάστρο, τα καζάνια, τα καρδάρια, τη μηχανή για να αποβουτυρώνουν το γάλα, και όπ άλλο χρειάζονταν το νοικοκυριό.
Επί τη ευκαιρία της έκθεσης Ζωγραφικής που έκανα στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Στυλίδας το καλοκαίρι του 2010, φιλοτέχνησα ένα έργο με θέμα τη Στάνη των παππούδων μου, στον Αγιώργη, η οποία στον πίνακα απαθανατίζεται, δεξιά, όπως ήταν στην άνθησή της 1955-1965.
Μπροστά κεντρικά το ορθό κονάκι του παππού του Κωσταντή με το φωτογώνι και δεξιά του τα δίπλα κονάκια, του μπάρμπα Σταύρου και του μπάρμπα Βασίλη.
Αριστερά το Βαγγελέϊκο το ορθό με την καλύβα και το δίπλο του μπάρμπα Μήτσου.
Στη μέση το Χριστέΐκο το ορθό και το δίπλο του μπάρμπα Μήτρου.
Δεξιά πίσω το κονάκι μας, το Γιαννέΐκο, εκεί όπου μεγάλωσα εγώ και τα άλλα
τρία αδέλφια μου.
Πίσω και δεξιά σε απόσταση από τα κονάκια, ο ξυλόφουρνος, όπου ψήνονταν από τις νοικοκυρές Σαρακατσάνες το ψωμί και οι νόστιμες πίτες. Αριστερά στον πίνακα, το Μοναστήρι του Αγιώργη, όπως ήταν τότε με τα ψηλά τα κυπαρίσσια, τις αμυγδαλιές και τις ροδιές στον περίβολο και μια τεράστια βάγια στην είσοδο του.
Αφέντη μ' Αγιώργη μ' έλεγε η γιαγιά η Χρίστενα, γονάτιζε και δάκρυζε ζητώντας τη βοήθειά του και ο Άγιος πάντα εκεί, προστάτης, οδηγούσε τις οικογένειες των παππούδων μου στο καλό.

Τώρα μόνο το δίπλο κονάκι το Χριστέϊκο έμεινε να στέκει ακόμη όρθιο, μάρτυρας μιας εποχής που έχει παρέλθει οριστικά. Η γενιά των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν εκεί χάνεται. Πέρα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, μας άφησαν τα τελευταία τρία χρόνια ο μπάρμπα Μητρός ο Χριστέϊκος, ο μπάρμπα Γιάννος, ο πατέρας μου, και ο μπάρμπα Μήτρος ο Ψηλός όπως τους αποκαλούσαν οι δικοί τους άνθρωποι. Στη μνήμη τους γράφω αυτά τα λόγια....
Δημοσιεύω τη φωτογραφία των τριών παππούδων, όπως τους φωτογράφισε ένας αρχαιολόγος μελετητής των αγιογραφιών του Μοναστηριού, μπροστά στον Αγιώργη. Στη μέση ο παππούς ο Κωσταντής φοράει, σκούφια και άσπρο αγένοτο παντελόνι, αριστερά ο παππούς ο Χρίστος και δεξιά ο παππούς ο Βαγγελάκος. Η φωτογράφηση έγινε το έτος 1950 όπως λέει ο μπάρμπα Παναγιώτης ο Μπούρχας.


ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΠΟΥΡΧΑ 

Ζωγράφος Εκπαιδευτικός


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative