Social Icons

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Δίκοπο μαχαίρι σε 1.000.000 συντάξεις

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων της συγκυβέρνησης και του νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή με τον οποίο κατακρεουργούνται οι μισθοί και καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχουμε νέες οδυνηρές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις.Αφού για μια περίπου βδομάδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έστησαν ένα επαίσχυντο θέατρο, πως δήθεν «αναζητούσαν» 325 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους «εταίρους», η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά νέα δραστική μείωση όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Συνολικά, η νέα λεηλασία των συνταξιούχων ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, πέραν των άλλων μειώσεων και των χαρατσιών - υπό τη μορφή «εισφορών» - που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των συντάξεων που περικόπτονται ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο και θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2012. Περίπου 285.000 είναι οι κύριες συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, 95.000 συντάξεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και υπόλοιπα ταμεία εκτός ΟΓΑ (έτσι και αλλιώς οι συντάξεις των αγροτών είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα) και 75.000 των ναυτικών, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές επιβάλλονται περίπου στους μισούς συνταξιούχους, 550.000!
Έτσι επιβάλλεται μείωση κατά 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.300 ευρώ και πάνω (για το ποσό που υπερβαίνει το συγκεκριμένο πλαφόν) και όχι μόνο στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Για το ΝΑΤ η μείωση θα είναι 7% αλλά επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, δίνοντας νέο χτύπημα στη ζωή των απόμαχων ναυτικών. Το συνολικό ποσό που θα αφαιρεθεί από τους συνταξιούχους μόνο από τη μείωση στις κύριες συντάξεις εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα αφαιρεθούν από τις γλίσχρες επικουρικές συντάξεις, των οποίων σήμερα ο μέσος όρος είναι μόλις στα 212 ευρώ. Συγκεκριμένα η νέα μείωση καθορίζεται ως εξής:
- Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.
- Μείωση 15% στις επικουρικές από 251-300 ευρώ.
- Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.

Ολοταχώς για την «ατομική σύνταξη»
Η παρέμβαση όμως στις επικουρικές συντάξεις δεν περιορίζεται εδώ, καθώς, όπως προβλέπει το «Μνημόνιο 2» που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα και στη διαμόρφωση ενός νέου ιδιωτικού συστήματος επικουρικών συντάξεων με ατομικούς λογαριασμούς και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για τη σύνταξη που τελικά θα αποδοθεί.
Το νέο σύστημα επικουρικών, που ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, προβλέπει «ατομική σύνταξη» με «βάση ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης», χωρίς να ορίζεται η σύνταξη που θα δίνει το επικουρικό ταμείο, καθώς οι «παροχές θα αναπροσαρμόζονται», ώστε «να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες..!». Με δυο λόγια οδηγούμαστε σε ένα σύστημα που σιγά - σιγά, αλλά σταθερά, οι επικουρικές θα εξαλειφθούν ολοσχερώς, καθώς το κράτος δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ για να τις στηρίξει και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη γι' αυτές. Ταυτόχρονα, με το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων, που δεν εγγυάται καμία σύνταξη, αλλά ούτε και το ύψος τους, ενοποιούνται όλα τα υφιστάμενα επικουρικά ταμεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με το «Μνημόνιο -2», μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση με νέα παρέμβαση θα μειώσει και πάλι όλες τις κύριες συντάξεις, και για το μόνο που μιλάει είναι η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων. Έτσι οδηγούμαστε στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που νομοθετήθηκε με τον νόμο 3863 το 2010 και όπως προκύπτει είναι το μοναδικό ποσό για το οποίο «εγγυάται» το κράτος των καπιταλιστών και η Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων στους συνταξιούχους. Και αυτό μετά από 40 ολόκληρα χρόνια σκληρής δουλειάς.
Με τη βούλα της ΕΕ
Η επίθεση όμως στις συντάξεις δεν περιορίζεται στη χώρα μας, ούτε είναι αποτέλεσμα του μνημονίου, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ορισμένοι. Αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με τη «Λευκή Βίβλο» για τις συντάξεις, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη. Η «Βίβλος» προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα απ' την παράταση του εργάσιμου βίου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης, την ώρα που κατακρεουργεί κάθε έννοια «κοινωνικής ασφάλισης».

Συγκεκριμένα η «Λευκή Βίβλος» προβλέπει:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, αφού συνδέει την ηλικία συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής.
2. Περιορίζει την πρόσβαση σε συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης.
3. Υποστηρίζει την παράταση του εργάσιμου βίου. Αυτό, θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους: Παρέχοντας ευκολότερη πρόσβαση στη διά βίου μάθηση, ενσωματώνοντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε ένα διαφοροποιημένο εργατικό δυναμικό, αναπτύσσοντας «ευκαιρίες» απασχόλησης για μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους και υποστηρίζοντας πολιτικές «ενεργού» και «υγιούς γήρανσης».
4. Εξισώνει την ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή αυξάνει τα όρια ηλικίας στις γυναίκες.
5. Υποστηρίζει την ανάπτυξη συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων, δίνει δηλαδή έδαφος στο κεφάλαιο να αναπτυχθεί στον τομέα της ασφάλισης, θεωρώντας δεδομένο τη μείωση των δημόσιων συντάξεων και της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτές.

Ζ. - Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative