Social Icons

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ανένδοτος για το δημοψήφισμα



Ο Πρωθυπουργός αψηφά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς.



Σε περιδίνηση έχει περιέλθει η χώρα μετά το διεθνές σοκ - και τα εκατοντάδες αρνητικά πρωτοσέλιδα - που προκάλεσε η αναγγελία πραγματοποίησης δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Οι διεθνείς αγορές, που είχαν πανηγυρίσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, κατέρρευσαν - όπως και το ελληνικό χρηματιστήριο - λόγω της αβεβαιότητας για το ευρώ που προκαλεί ο φόβος για ένα «όχι» στο δημοψήφισμα.
Ηδη οι Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί κάλεσαν τον Πρωθυπουργό για εξηγήσεις στη Σύνοδο του G20, στις Κάννες, ενώ τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Βρυξέλλες, αν και σε διαφορετικούς τόνους, διαμηνύουν ότι η περίφημη 6η δόση του δανείου της τρόικας είναι και πάλι στον αέρα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αντιμετωπίζει την ίδια στιγμή πρόβλημα και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που πλέον διαθέτει μόνον 152 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη. Αρκετοί βουλευτές, αλλά και υπουργοί, όπως ο Α. Λοβέρδος, δηλώνουν αντίθετοι με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Πάντως, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη γραμμή του δημοψηφίσματος μιλώντας χθες το βράδυ σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, επανέλαβε με έντονο τρόπο τις καταγγελίες του για συμφέροντα που θέλουν να ρίξει την κυβέρνηση, ενώ έστειλε και μήνυμα στους G20 ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για τη γνώμη των πολιτών και όχι των αγορών.

Επιμένει ο Γιώργος Παπανδρέου στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό του κόμματος, και θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τη συνοχή της κυβερνώσας παράταξης.
Ο κ. Παπανδρέου, υπεραμυνόμενος της κρίσιμης επιλογής του, όπως και της απόφασής του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τόνισε στο χθεσινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ότι στο δημοψήφισμα οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στη συμφωνία, στο ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης που «λυσσαλέα αντιδρούν στο δημοψήφισμα», απέδωσε τη στάση τους σε «συμφέροντα», άφησε αιχμές ότι πίσω από τις φανατικές αντιδράσεις βρίσκονται και τράπεζες που υφίστανται τις επιπτώσεις από τη συμφωνία και διερωτήθηκε «γιατί φοβούνται τον λαό και τη λαϊκή ετυμηγορία».
Δήλωσε ότι δεν παρεκκλίνει από τον αρχικό σχεδιασμό που εξήγγειλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει κανονικά αύριο, απόντος του ιδίου λόγω της μετάβασής του στις Κάννες, και θα καταλήξει την Παρασκευή όπου - όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση - οι βουλευτές θα λειτουργήσουν υπό το βάρος της ευθύνης να ρίξουν την κυβέρνηση και θα την υπερψηφίσουν.

«όχι εκλογές». Απέρριψε την εκδοχή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση θα οδηγούσε ευθέως σε χρεοκοπία, υποστήριξε ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων για την απόφασή του και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν δηλώσεις στήριξης από το εξωτερικό.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή» τις παροτρύνσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και να τη ρίξουν, ενώ δέχθηκε τη σκληρή κριτική μιας σειράς υπουργών.
Πάντως η αιφνίδια ανεξαρτητοποίηση χθες το μεσημέρι της Μιλένας Αποστολάκη, η οποία συνοδεύθηκε από τρεις ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις βουλευτών που θέτουν εν αμφιβόλω την προχθεσινή κορυφαία πολιτική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα, έβαλε τη χώρα σε τροχιά έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.
Οι βουλευτές Βάσω Παπανδρέου, Εύα Καϊλή, Χαρά Κεφαλίδου και Κώστας Καρτάλης κατέστησαν σαφές ότι δεν συναινούν και προφανώς δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απολέσει στο συγκεκριμένο θέμα τη «δεδηλωμένη», και αν επιμείνει ο Πρωθυπουργός στη διεξαγωγή του εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε αναπόφευκτη κοινοβουλευτική ήττα και εκλογές.
Η διακίνηση μάλιστα σεναρίων ότι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ανάλογες δημόσιες τοποθετήσεις ή και κινήσεις μια σειρά βουλευτών δημιούργησε εικόνα κατάρρευσης της κυβερνώσας πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο κ. Παπανδρέου στην απόφαση να συγκαλέσει σε έκτακτη σύσκεψη το Υπουργικό Συμβούλιο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative